Πειραματική μελέτη για την πρόληψη της καμπυλοβακτηρίωσης με τη χορήγηση μίγματος οξέων στα κρεοπαραγωγά ορνίθια

Περίληψη

Η μόλυνση του ανθρώπου με βακτήρια του γένους Campylobacter αποτελεί την κύρια αιτία βακτηριακής τροφιμογενούς γαστρεντερίτιδας παγκοσμίως, με την καμπυλοβακτηρίωση να είναι η συχνότερη ζωονόσος που καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πάνω από 220.000 κρούσματα για το 2019. Το κρέας πουλερικών και κυρίως αυτό των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, αποτελεί την κύρια πηγή μόλυνσης του ανθρώπου και το Campylobacter jejuni (C. jejuni) είναι το είδος που εμπλέκεται στη πλειονότητα των περιστατικών. Υπολογίζεται ότι το 60-80% των εμπορικών σμηνών κρεοπαραγωγών ορνιθίων, είναι θετικά στο Campylobacter spp. σε ηλικία σφαγής και ως εκ τούτου, αποτελούν την πιο σημαντική δεξαμενή του μικροοργανισμού στη φύση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Διεθνών Οργανισμών Υγείας (ΠΟΥ, EFSA και CDC), αλλά και από τα αποτελέσματα στατιστικών και επιδημιολογικών μοντέλων, ο έλεγχος του Campylobacter spp. στην αλυσίδα παραγωγής κρεοπαραγωγών ορνιθίων και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς παραγωγής, αναμένεται να ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Bacteria of the genus Campylobacter are recognized as the leading causes of human bacterial foodborne gastroenteritis worldwide, and campylobacteriosis ranks first among the zoonoses recorded in the European Union, with over 220,000 cases in 2019. Poultry meat, and especially that of broilers, is considered the most common source of human infection, and Campylobacter jejuni (C. jejuni) is the species involved in the majority of the reported cases. It is estimated that 60-80% of the commercial broiler flocks are positive for Campylobacter spp. at the slaughter age and therefore constitute the most important reservoir of the pathogen in nature. According to recommendations of the international health organizations (WHO, EFSA and CDC), but also from the results of various statistical and epidemiological models, the control of Campylobacter spp. in the production chain of broilers, and in particular during primary production, is expected to reduce significantly the bacterial counts in the ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2025)
DOI
10.12681/eadd/55096
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55096
ND
55096
Εναλλακτικός τίτλος
The use of a blend of acids for the control of campylobacteriosis in broiler chicks
Συγγραφέας
Μάντζιος, Τηλέμαχος (Πατρώνυμο: Δημοσθένης)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Κλινικών Ζώων Συντροφιάς & Παραγωγικών Ζώων. Κλινική Παραγωγικών Ζώων
Εξεταστική επιτροπή
Τσιούρης Βασίλειος
Γεωργοπούλου Ιωάννα
Φορτομάρης Πασχάλης
Πετρίδου Ευανθία
Οικονόμου Ευάγγελος
Μπρέλλου Γεωργία
Παπαδόπουλος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΚτηνιατρική ➨ Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Καμπυλοβακτηρίωση; Κρεοπαράγωγα ορνίθια; Μίγματα οξέων; Ενιαία υγεία; Πτηνά; Υγεία γαστρεντερικού συστήματος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.