Προσδιορισμός της κατανομής βιοδραστικών μικροσυστατικών τροφίμων σε βιολογικά δείγματα

Περίληψη

Τις τελευταίες δεκαετίες οι πολικές φαινολικές ενώσεις έχουν αναδειχθεί ως φυτοχημικά που εκδηλώνουν πλειοτροπικές ωφέλιμες δράσεις για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, διατροφικές συνήθειες που βασίζονται στην υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολικές φαινόλες, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, έχουν συσχετισθεί με μείωση του επιπολασμού χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.ά. Η εκδήλωση τοπικών δράσεων των πολικών φαινολών αλλά και η διερεύνηση της απορρόφησης, της κατανομής, του μεταβολισμού και της απέκκρισής τους αποτελούν ένα σύγχρονο πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος προκειμένου να κατανοηθεί βαθύτερα η επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία.Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής αποτέλεσε η διερεύνηση της κατανομής, στο αίμα αλλά και ιστοειδικά, βιοδραστικών μικροσυστατικών (πολικών φαινολών) μεσογειακού τροφίμου που χορηγήθηκε σε ζωικά πρότυπα (επίμυες) δια του στόματος συμπλη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent years, polar phenolic compounds have emerged as phytochemicals exhibiting pleiotropic actions such as anti-inflammatory, antithrombotic, antimicrobial and primarily antioxidant. In addition, dietary habits based on high consumption of foods rich in polar phenols, such as the Mediterranean Diet, are associated with a significant reduction in the prevalence of age-related diseases linked to inflammation and oxidative stress, such as cardiovascular diseases, neurodegenerative diseases, etc. The manifestation of local actions of polar phenols as well as the investigation of their absorption, distribution, metabolism and excretion are current areas of research interest. These studies aim to gain a deeper understanding of how polar phenols impact human health. The objective of the present research was to investigate the distribution of bioactive microconstituents (specifically polar phenols) derived from a Mediterranean food, in the blood circulation and various tissues, when orall ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2025)
DOI
10.12681/eadd/54883
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54883
ND
54883
Εναλλακτικός τίτλος
Distribution of food microconstituents in biological samples
Συγγραφέας
Βασιλακοπούλου, Παρασκευή (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής. Εργαστήριο Χημείας, Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Χίου Αντωνία
Καραθάνος Βάιος
Κόκοτος Γεώργιος
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Δερμών Αικατερίνη
Μπόσκου Γεώργιος
Χρόνη Αγγελική
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Πολικές φαινολικές ενώσες; Πολυφαινόλες; Υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας; Ιστοειδική κατανομή; Κορινθιακή σταφίδα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.