Μελέτη της σύστασης, των αντιοξειδωτικών και των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων επιλεγμένων τροφίμων και ποτών

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη ανησυχία παγκοσμίως για τις σοβαρές ασθένειες, την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά και τον κίνδυνο από τα τεχνητά πρόσθετα στα τρόφιμα έχει μετατοπίσει την προσοχή των ερευνητών προς φυσικές πηγές βιοδραστικών ενώσεων που διαθέτουν δυνητική αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Από τις φυσικές πηγές φυτικής προέλευσης, τα φρούτα και οι φρουτοχυμοί θεωρούνται ευνοϊκές και πλούσιες πηγές φυτοχημικών και επιδεικνύουν διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες και δυνητικά οφέλη στην υγεία που αποδίδονται στην αντιοξειδωτική τους δράση και στις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Τα φαινολικά οξέα, οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή και η επικατεχίνη είναι μερικές από τις βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται φυσικά στους φρουτοχυμούς και σχετίζονται με θετική επίδραση σε διάφορους καρκίνους, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε άλλες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Alzheimer. Τα φρούτα που εξετάζονται στην παρούσα μελέτη, όπως το ρόδι, το μήλο, το δαμάσκην ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent years, the escalating global concern about life-threatening severe diseases, antibiotic resistance, and the risk from artificial additives in food products have shifted the attention of researchers towards natural sources of bioactive compounds that possess potential antioxidant and antimicrobial activity. Among the natural sources of plant origin, fruit and fruit juices are considered favorable and rich sources of phytochemicals, which show diverse medicinal properties and potential health benefits attributed to their antioxidant activity and antimicrobial properties. Phenolic acids, anthocyanins, flavonoids, and epicatechin are some of the bioactive compounds naturally present in fruit juices that have been related to having a positive effect against various cancerous diseases, cardiovascular diseases and other degenerative illnesses such as Alzheimer's. The fruits under investigation in this study, such as pomegranate, apple, plum, blueberry, sweet cherry and quince, repre ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2025)
DOI
10.12681/eadd/54816
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54816
ND
54816
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the composition, antioxidant and antimicrobial properties of selected foods and beverages
Συγγραφέας
Λλούπα, Γιονίλντα (Πατρώνυμο: Κάντρι)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Δεμερτζής Παναγιώτης
Αλπμάνης Τριαντάφυλλος
Σακκάς Βασίλειος
Χελά Δήμητρα
Κωνσταντίνου Ιωάννης
Βλεσσίδης Αθανάσιος
Σκάλκος Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Χημεία τροφίμων; Φρουτοχυμοί; Χημική σύσταση; Αντιοξειδωτική δράση; Αντιμικροβιακή δράση; Ανάλυση κύριων συνιστωσών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.