Ανάπτυξη μεθόδων για την αξιολόγηση της αυθεντικότητας των τροφίμων με χρήση φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας

Περίληψη

Τρόφιμα όπως το μέλι και οι ελιές κατέχουν εξέχουσα θέση στην αγορά λόγω των ευεργετικών τους επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε τρόφιμο έχει ένα μοναδικό μεταβόλωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθείως δακτυλικό αποτύπωμα. Μέσω αυτού, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τρόφιμα που διαφέρουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η γεωγραφική και βοτανική προέλευσή τους, εξάγοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αυθεντικότητά τους και την πιθανή νοθεία τους. Έτσι, ο γενικός στόχος αυτής της διατριβής ήταν η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανίχνευση παράνομων πρακτικών στο μέλι και τις ελιές, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει συνολικά αυτά τα προϊόντα με βάση το φαινολικό τους περιεχόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκε μια αναλυτική πλατφόρμα (UHPLC-HRMS) που μπορεί να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία από τα δείγμ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Foods such as honey and olives held a prominent place in the market due to their beneficial effects on the human body. These properties are primarily attributed to the antioxidants in these foods, which are vital for the human body. Each food has a unique metabolome that can be used as a fingerprint. Through this, we can differentiate foods that differ in specific attributes, such as their geographical and botanical origin, extracting valuable information about their authenticity and possible adulteration. Thus, the overall objective of this thesis was to develop a holistic approach to detect fraudulent practices in honey and olives while simultaneously comprehensively characterizing these products based on their phenolic content. In this context, a high-end analytical platform (UHPLC-HRMS) that can acquire as much information as possible from the samples combined with chemometrics to build robust models is used in this thesis. Specifically, the build methodologies were used to charact ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2025)
DOI
10.12681/eadd/54556
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54556
ND
54556
Εναλλακτικός τίτλος
Development of methods for food authenticity assessment using high resolution mass spectrometry
Συγγραφέας
Κουλής, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Αντώνιος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Προεστός Χαράλαμπος
Θωμαΐδης Νικόλαος
Μαρκάκη Παναγιώτα
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Δασενάκη Μαριλένα
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Γαρδέλη Χρυσαυγή
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Εφαρμοσμένη χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φαινολικές ενώσεις; Ελληνικό μέλι; Ελληνικές ποικιλίες ελιάς; Αυθεντικότητα τροφίμων; Νοθεία; Ύποπτη σάρωση; Μη στοχευμένη σάρωση; Στοχευμένη μεταβολομική; Μη στοχευμένη μεταβολομική; Υγρή χρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.