Ενθυλάκωση του αιθερίου ελαίου της ρίγανης και ενσωμάτωση σε εδώδιμα προϊόντα

Περίληψη

Ο κύριος σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η ενθυλάκωση του αιθερίου ελαίου της ρίγανης (ΑΕΡ) μέσω δύο διαφορετικών τεχνικών με απώτερο στόχο τη διατήρηση της βιολογικής του δράσης και την ενσωμάτωση των παραγόμενων σωματιδίων σε πραγματικά συστήματα τροφίμων. Ως πρώτος στόχος τέθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας μίας καινοτόμου τεχνικής ενθυλάκωσης, της αφυδάτωσης με καταιονισμό σε μέγεθος νάνο-κλίμακας (Nano spray dryer B-90), να ενθυλακώνει το ΑΕΡ σε ένα τοίχωμα αποτελούμενο από πρωτεϊνικό υπερσυμπύκνωμα ορού γάλακτος και μαλτοδεξτρίνη, σε δύο διαφορετικές αναλογίες. Οι ήπιες συνθήκες που εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη τεχνική συνέβαλαν στη συγκράτηση του πτητικού του κλάσματος, και κατά συνέπεια, στη διατήρηση της αντιοξειδωτικής του δράσης και στην ενίσχυση της αντιβακτηριακής του δράσης σε σύγκριση με αυτές που διαπιστώθηκαν από τη μελέτη του πριν την ενθυλάκωση. Δεύτερο στόχο αποτέλεσε η εξέταση της ικανότητας του υπερσυμπυκνώματος μίας πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present work aimed at evaluating the encapsulation of oregano essential oil (OEO) through two different techniques, having as ultimate goal the maintenance of its biological activity and incorporation of the produced particles into real food systems. The first objective was to investigate the ability of an innovative encapsulation technique, nano spray drying (Nano spray dryer B-90), to encapsulate OEO in a wall system composed of whey protein isolate and maltodextrin, at two different ratios. The applied mild conditions of this technique contributed to the retention of its volatile fraction, and consequently, to the maintenance or enhancement of its antioxidant potential and antibacterial activity in comparison to those found in pure OEO. The examination of hemp protein’s isolate ability, a protein of plant origin, to form complex coacervates after interaction with gum Arabic (HPI-GA) was set as a second goal. For this purpose, the interaction between these two biopolymers and the ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2025)
DOI
10.12681/eadd/53625
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53625
ND
53625
Εναλλακτικός τίτλος
Encapsulation of oregano essential oil and incorporation into edible products
Συγγραφέας
Πλατή, Φωτεινή (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Ριτζούλης Χρήστος
Νενάδης Νικόλαος
Νικολακάκης Ιωάννης
Μοσχάκης Θωμάς
Ευαγγελίου Βασιλική
Παπή Ρηγίνη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Αιθέριο έλαιο ρίγανης; Ενθυλάκωση; Αφυδάτωση με καταιονισμό (νανο-κλίμακα); Συγκαταβύθιση συμπλόκου βιοπολυμερών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.