Απολύμανση εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων με χρήση ψυχρού ατμοσφαιρικού πλάσματος

Περίληψη

Η μικροβιακή επιμόλυνση των τροφίμων μέσω ήδη μολυσμένων επιφανειών επεξεργασίας και εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών και περιορίζει/ζημιώνει την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Για τον λόγο αυτό, οι βιομηχανίες τροφίμων αφιερώνουν σημαντικούς πόρους και εργατοώρες σε διεργασίες για την απολύμανση των επιφανειών επεξεργασίας και του εξοπλισμού, οι οποίες βασίζονται συνήθως σε θερμικές μεθόδους ή/και σε χημικά. Δυστυχώς όμως, αυτές οι διεργασίες συχνά δεν μπορούν να απομακρύνουν ανθεκτικούς μικροοργανισμούς, ενώ η εφαρμογή τους συνήθως απαιτεί συχνές διακοπές της παραγωγής, οδηγώντας σε επιπλέον οικονομικές απώλειες. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, οι παραγωγοί τροφίμων αναζητούν διαρκώς νέες αντιμικροβιακές διεργασίες που προσφέρουν πλεονεκτήματα, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες πρακτικές.Μεταξύ των νέων αντιμικροβιακών διεργασιών, το Ψυχρό Ατμοσφαιρικό Πλάσμα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Microbial contamination of foods from contaminated processing surfaces and equipment inside food processing facilities is a major challenge, which threatens the health of consumers and hinders global food production. For this reason, the food industry directs considerable effort and resources to sanitise processing surfaces and equipment, typically relying on thermal techniques and/or chemicals. Unfortunately, these processes often fail to remove persistent microorganisms, while their application typically require frequent downtime in production, resulting in additional financial loses. Given these challenges, food manufacturers constantly seek novel antimicrobial methods that offer advantages over the established practices.Among the emerging antimicrobial methods, Cold Atmospheric Plasma (CAP) generated in atmospheric air stands out as a formidable non-thermal antimicrobial technique. Previous studies during the last decade have shown that the various reactive chemical species (e.g. h ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53226
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53226
ND
53226
Εναλλακτικός τίτλος
Cold atmospheric plasma for disinfection of food-processing equipment
Συγγραφέας
Κατσιγιάννης, Ανδρέας (Πατρώνυμο: Σπυρίδων)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
University of Liverpool
Εξεταστική επιτροπή
Tu Xin
Malik Danish
Walsh James
Hasan Mohammad
Bayliss Danny
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημεία και Τεχνολογία διεργασιών
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Ψυχρό ατμοσφαιρικό πλάσμα; Βιομηχανία τροφίμων και ποτών; Βιομηχανικός εξοπλισμος; Λιστέρια; Σαλμονέλλα; Ανοξείδωτο ατσάλι; Πολυμερή; Εκκένωση διηλεκτρικού φράγματος
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.