Ανάπτυξη προηγμένων μεθοδολογιών βασισμένων σε φασματομετρία μαζών υψηλής διακριτικής ικανότητας για τον χαρακτηρισμό αυθεντικότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης

Περίληψη

Η οικονομικά υποκινούμενη αντικατάσταση συστατικών των τροφίμων με πιο άφθονες και φθηνότερες, έχει οδηγήσει σε επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης αναλυτικών μεθοδολογιών για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας τους. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα εκείνα που φέρουν ενδείξεις όπως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων δόλιων πρακτικών λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας και της ευρείας κατανάλωσής τους. Ως προς αυτή την πτυχή, έχει θεσπιστεί ένα ευρύ φάσμα κανονισμών για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και την προστασία των καταναλωτών, ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη βελτίωση των υπαρχουσών μεθοδολογιών. Η Φασματομετρία Μαζών Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας (HMRS) αποτελεί μείζονος σημασίας αναλυτική τεχνική ως προς τη συνεισφορά της σε ζητήματα αυθεντικότητας, παρέχοντας γρήγορα, αναπαραγώγιμα και αξιόπιστα αποτελέσματα.Σε αυτή τη διατριβή, παρουσιάζεται μια εκτενής εισαγωγή στις μελέτες αυθεντικότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης με βάση ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The economically motivated replacement of substances with more abundant and cheaper, has led to an imperative need of development of analytical methodologies to reassure food authenticity and safety. Food of animal origin, especially those who are designated as Protected Designation of Origin (PDO), are in the spotlight of such fraudulent practices due to their high nutritional value and their wide consumption. To this aspect, a wide range of regulations has been established to reassure authenticity and protect consumers. However, there is still room for improving the established authenticity approaches. Recently, High Resolution Mass Spectrometry (HMRS) presented to be an emerging analytical technique to address authenticity issues, providing fast, reproducible, and reliable results. Initially, in this thesis, an introduction on food of animal origin omics-based authenticity studies and the established legislative framework are being presented. HRMS methodologies combined with chemome ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 2/2025)
DOI
10.12681/eadd/53177
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53177
ND
53177
Εναλλακτικός τίτλος
Development of advanced methodologies based on high resolution mass spectrometry for food of animal origin authenticity characterization
Συγγραφέας
Κρητικού, Αναστασία (Πατρώνυμο: Σωτήριος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Θωμαΐδης Νικόλαος
Οικονόμου Αναστάσιος
Γκίκας Ευάγγελος
Δασενάκη Μαριλένα
Κόκκινος Χρήστος
Μάρκου Αθηνά
Προεστός Χαράλαμπος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης; Αυθεντικότητα; HRMS; Foodomics; Νοθεία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.