Κατανομή των ανόργανων συστατικών του γάλακτος σε διάφορες συνθήκες σε σχέση με τη θερμική σταθερότητα

Περίληψη

Το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη μέσης θερμότητας (SMP) ανασυστάθηκε σε 20% και 25% ολικά στερεά και προστέθηκαν 6 χηλικοί παράγοντες ασβεστίου σε 6 επίπεδα συγκέντρωσης (0, 0,1, 0,2, 0,3, 0,4 και 0. 5% κ.β.): τετρανατριούχο άλας τετραοξικού οξέος αιθυλενοδιαμίνης (EDTA-T), εξαμεταφωσφορικό νάτριο (SHMP), ορθοφωσφορικό υδρογονανθρακικό νάτριο (DSHP), διυδρογονανθρακικό ορθοφωσφορικό νάτριο (SDHP), κιτρικό τρισόξινο νάτριο (TSC) και δινατριούχο άλας τετραοξικού οξέος αιθυλενοδιαμίνης (EDTA-di). Τα δείγματα αποστειρώθηκαν στους 115°C για 15 λεπτά, το pH, το [Ca2+] και το κινηματικό ιξώδες αξιολογήθηκαν πριν και μετά τη θερμική επεξεργασία μετά την προσθήκη χηλικών παραγόντων ασβεστίου. Το SMP που ανασυστάθηκε σε 25% ολικά στερεά (TS) παρουσίασε χαμηλή θερμική σταθερότητα σε σύγκριση με εκείνο που ανασυστάθηκε σε 20% TS, το οποίο ήταν θερμοσταθερό. Η αύξηση των ολικών στερεών επηρέασε το [Ca2+] και το κινηματικό ιξώδες αλλά όχι το pH, με τα δείγματα με 25% TS να παρουσιάζουν υψηλότερο ιξώδ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Medium heat skim milk powder (SMP) was reconstituted to 20% and 25% total solids and 6 calcium chelating agents were added at 6 levels of concentration (0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% w/w): ethylene diamine tetraacetic acid tetrasodium salt (EDTA-T), sodium hexametaphosphate (SHMP), disodium hydrogen orthophosphate (DSHP), sodium dihydrogen orthophosphate (SDHP), trisodium citrate (TSC) and ethylene diamine tetraacetic acid disodium salt (EDTA-di). Samples were sterilised at 115°C for 15 min, pH, [Ca2+] and kinematic viscosity were assessed before and after heat treatment after the addition of calcium chelating agents. SMP reconstituted to 25% total solids (TS) showed poor heat stability in comparison to that reconstituted to 20% TS, which was heat-stable. The increase of total solids affected [Ca2+] and kinematic viscosity but not the pH, with 25% TS samples showing higher viscosity but lower [Ca2+] than those at 20% TS. In-can sterilisation at 115°C for 15 min resulted in a decrease ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53104
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53104
ND
53104
Εναλλακτικός τίτλος
Mineral partitioning of milk under various conditions in relation to heat stability
Συγγραφέας
Τσικριτζή, Ρούσσα (Πατρώνυμο: Λάζαρος)
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
University of Reading. School of Chemistry, Food and Pharmacy. Department of Food and Nutritional Sciences
Εξεταστική επιτροπή
Wilby Andrew
O’Kennedy B. T.
Grandison Alistair
Lewis Mike
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος; Θερμική σταθερότητα; Ιοντικό ασβέστιο; Διάλυση; Χηλικοί παράγοντες
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.