Ανάπτυξη αναλυτικών μεθοδολογιών και μεταβολομικών προσεγγίσεων με τη χρήση LC-MS για την διερεύνηση του ρόλου των φυσικών προϊόντων και της διατροφής σε διάφορα βιολογικά συστήματα

Περίληψη

Τα φυσικά προϊόντα (ΦΠ) είναι οι πιο μακροχρόνιοι φυτοθεραπευτικοί παράγοντες που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα. Μία από τις πιο πλούσιες πηγές ΦΠ είναι τα βρώσιμα φυτά, τα τρόφιμα και τα φυτικά προϊόντα διατροφής. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η εφαρμογή ομικών προσεγγίσεων, και ιδιαίτερα της τεχνολογίας μεταβολομικής, στον τομέα των ΦΠ έχει φέρει επανάσταση στην ανακάλυψη νέων βιοδραστικών συστατικών, καθώς και στη φαρμακολογική αξιολόγηση απομονωμένων ενώσεων ή πολύπλοκων μιγμάτων, όπως τρόφιμα ή φυτικά εκχυλίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, στην παρούσα διατριβή, εφαρμόστηκαν προσεγγίσεις μεταβολομικής με βάση τη φασματομετρία μάζας για τη διερεύνηση της επίδρασης δύο χαρακτηριστικών ΦΠ της Ελλάδας, ενός βρώσιμου άγριου χόρτου (Cichorium spinosum – σταμναγκάθι) και ενός φυτοθεραπευτικού προϊόντος με πολλαπλές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (μαστίχα Χίου – ΜΧ), σε διαφορετικά πολύπλοκα βιολογικά συστήματα. Στο πρώτο μέρος της παρούσας διατριβής, ελέγχθηκε η επίδραση της ΜΧ, ενός ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Natural products (NPs) are the most long-standing phytotherapeutic agents employed by humankind. One of the most affluent sources of NPs are edible plants, foods and plant-derived food products. The last two decades, the application of omics approaches, and especially of the metabolomics technology, in the field of NPs has completely revolutionized the discovery of new bioactive constituents, as well as the pharmacological assessment of isolated compounds or complex mixtures such as foods or plant extracts. In this framework, in the current thesis, mass spectrometry-based metabolomics approaches were implemented for the investigation of the effect of two hallmark NPs of Greece, one edible leafy green (Cichorium spinosum – stamnagkàthi) and one phytotherapeutic product with multiple applications in the food and beverage industries (Chios mastic gum – CMG) in different complex biological systems. In the first part of the present thesis, the effect of CMG, a protected designation of origi ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2024)
DOI
10.12681/eadd/52761
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52761
ND
52761
Εναλλακτικός τίτλος
Development of analytical methods and metabolomic approaches employing LC-MS for the investigation of the role of natural products and nutrition in different biological systems
Συγγραφέας
Μικροπούλου, Ελένη-Βασκανή (Πατρώνυμο: Θεόδωρος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Φαρμακευτικής. Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
Εξεταστική επιτροπή
Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος
Χαλαμπαλάκη Μαρία
Τρουγκάκος Ιωάννης
Μητάκου Σοφία
Γκίκα Ελένη
Cech Nadja
Hermans Nina
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Φασματομετρία μάζας; Μεταβολομική; Φυσικά προϊόντα; Μαστίχα Χίου; Σταμναγκάθι; Drosophila melanogaster; Ανθρώπινο πλάσμα; Κόπρανα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.