Ανάπτυξη και μελέτη προϊόντων δημητριακών με ευεργετικές μεταβολικές επιδράσεις

Περίληψη

Εισαγωγή: Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία αποτελούν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας και ο επιπολασμός τους αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς τα τελευταία έτη παγκοσμίως. Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι καταλυτικός και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό, που υπερτερεί συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά στην καταστολή της όρεξης και τον κορεσμό. Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε πρωτεΐνη και η κατανάλωση τους φαίνεται να συμβάλλει σε ηπιότερη μεταγευματική απόκριση και επαγωγή του αισθήματος κορεσμού.Σκοπός: Η παρασκευή προϊόντων δημητριακών τύπου σνακ (μπισκότων) εμπλουτισμένων με αμινοξέα, που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης (BCAAs και αργινίνη), καθώς και η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσής τους σε μεταβολικές παραμέτρους. Επιπλέον, η παρούσα διατριβή στοχεύει στη μελέτη του παραγόμενου τροφίμου με το καλύτερο διατροφικό προφίλ, ως συστατικό της δίαιτας ατόμων με υπέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: Overweight and obesity are major public health problems and their prevalence has dramatically increased over the past years worldwide. Diet plays a fundamental role in obesity treatment. Specifically, protein seems to be superior to carbohydrates and fats in suppressing appetite and inducing satiety. Legumes are low glycemic index foods, rich in protein and their consumption contributes to milder postprandial responses and appetite regulation.Rationale: The thesis aims to the development of snack products (biscuits) enriched with amino acids related to appetite regulation (BCAAs and arginine), as well as the investigation of the effect of their consumption on metabolic parameters. Moreover, it aims to the study of the developed biscuit with the best nutritional profile as a component of the diet of people with overweight/obesity on the induction of satiety and the potential contribution to weight loss.Methods: The development of the biscuits, with a specific content of BC ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51946
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51946
ND
51946
Εναλλακτικός τίτλος
Development and study of cereal foods with beneficial metabolic effects
Συγγραφέας
Μπίνου, Παναγιώτα (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Καραθάνος Βάιος
Τεντολούρης Νικόλαος
Μιχαηλίδου Αλεξάνδρα
Χίου Αντωνία
Κόκκινος Αλέξανδρος
Τσίγκος Κωνσταντίνος
Πούλια Καλλιόπη-Άννα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Όσπρια; Κορεσμός; Γλυκαιμική απόκριση; Διατροφική παρέμβαση; Απώλεια βάρους
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)