Ανάπτυξη φασματοχημικών μεθόδων στη μελέτη του αντιοξειδωτικού αποτυπώματος τροφίμων

Περίληψη

Η διατριβή αυτή ασχολείται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή φασματοχημικών αναλυτικών μεθόδων εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τροφίμων. Τα τρόφιμα και κυρίως τα βότανα είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σπάνιες είναι οι αναφορές για μεθόδους εκτίμησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των αποσταγμάτων από κριθάρι. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη του αντιοξειδωτικούαποτυπώματοςαποσταγμάτων από κριθάρι, καθώς και η παρασκευή ενός νέου βελτιωμένου προϊόντος βασισμένο σε αποστάγματα και βότανα και η διερεύνησητης αντιοξειδωτικής ικανότητας του. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας τροποποιήθηκε, επικυρώθηκε και εφαρμόστηκε η μέθοδος εκτίμησης της αναγωγικής ικανότητας τροφίμων με τη χρήση νανοσωματιδίων αργύρου (SNPAC), ενώ εφαρμόστηκε και επικυρώθηκεη μέθοδος εκτίμησης της αναγωγικής ικανότητας τροφίμων με τη χρήση ιόντων χρωμίου (CHROMAC).Στα αποστάγματα από κριθάρι, καθώς και σε άλλα 5 υποστρώματα εφαρμόστηκαν 9 φασματοφωτομετρικές μέθοδοι εκτί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This dissertation focuses on the development and implementation of spectrochemical analytical methods to assess the antioxidant fingerprint of food items. Food items and especially herbs are known to exhibit strong antioxidant properties. Reports of antioxidant capacity assessing methods of barley spirits are rare.The aim of our research included the investigation of the antioxidant profile of barley spirits, as well as the production of a new enriched product based on alcoholic spirits and herbs and the assessment of its antioxidant profile.In the context of this work, a reducing capacity estimating method of food using silver nanoparticles (SNPAC) was modified, validated and applied, while a reducing capacity estimating method of food using chromium ions (CHROMAC) was applied and validated.9 spectrophotometric methods were applied οn barley extracts andon 5 other substrates, to evaluate their antioxidant fingerprint. Grape marc distillates were selected to be enriched with herbs in o ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51169
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51169
ND
51169
Εναλλακτικός τίτλος
Development of spectrochemical methods for the study of the antioxidant fingerprint of food items
Συγγραφέας
Ανδρέου, Βασιλική (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Σινάνογλου Βασιλεία
Προεστός Χαράλαμπος
Δασενάκη Μαριλένα
Στρατή Ειρήνη
Χριστοδουλέας Διονύσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φαινολικές ενώσεις; Εμπλουτισμένα αποστάγματα; Φασματοφωτομετρία; NMR; LC – MS
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.