Περίληψη
Το σιτάρι είναι μια σημαντική καλλιέργεια στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου 700.000 εκτάρια, εκ των οποίων το 70% της έκτασης καλλιεργείται με Σίτο σκληρό, Triticum durum, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και το υπόλοιπο με Σίτο μαλακό Triticum aestivum vulgare , που χρησιμοποιείται για παραγωγή άρτου και ζωοτροφών. Η μέση απόδοση που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ήταν μεταξύ 1900-300kg/στρέμμα με τις δυνατότητες των τρεχουσών ποικιλιών. Το 1,4% της συνολικής έκτασης καλλιεργείται με βιολογικό σιτάρι, το οποίο αποτελεί και μέρος της ερευνητικής κατεύθυνσης. Στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ρουμανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καλλιεργητών σίτου που καλλιεργεί περίπου 2 εκατομμύρια εκτάρια με μέσο όρο 2000-3500 kg/ha (κάτω από τις πιθανές κλιματικές συνθήκες στη χώρα, θα μπορούσε να έχει κατά μέσο όρο περίπου 6000 kg/ha. Η επιλογή ποικιλίας και η λίπανση είναι σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ως εκ τούτου η αιτιολογική σκέψη και η κατεύθυνση της δι ...
Το σιτάρι είναι μια σημαντική καλλιέργεια στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου 700.000 εκτάρια, εκ των οποίων το 70% της έκτασης καλλιεργείται με Σίτο σκληρό, Triticum durum, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και το υπόλοιπο με Σίτο μαλακό Triticum aestivum vulgare , που χρησιμοποιείται για παραγωγή άρτου και ζωοτροφών. Η μέση απόδοση που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ήταν μεταξύ 1900-300kg/στρέμμα με τις δυνατότητες των τρεχουσών ποικιλιών. Το 1,4% της συνολικής έκτασης καλλιεργείται με βιολογικό σιτάρι, το οποίο αποτελεί και μέρος της ερευνητικής κατεύθυνσης. Στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ρουμανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καλλιεργητών σίτου που καλλιεργεί περίπου 2 εκατομμύρια εκτάρια με μέσο όρο 2000-3500 kg/ha (κάτω από τις πιθανές κλιματικές συνθήκες στη χώρα, θα μπορούσε να έχει κατά μέσο όρο περίπου 6000 kg/ha. Η επιλογή ποικιλίας και η λίπανση είναι σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ως εκ τούτου η αιτιολογική σκέψη και η κατεύθυνση της διενέργειας της παρούσας έρευνας. Η έρευνα διεξήχθη παράλληλα, στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στην Ελλάδα στόχος της έρευνας ήταν η καλλιέργεια σιταριού που συμβάλλει στο οικολογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας μόνο οργανικά λιπάσματα (σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου).Στη Ρουμανία, οι ερευνητικοί στόχοι ήταν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της δομής των Ελληνικών ειδών και ποικιλιών, αναζητώντας τρόπο να βελτιστοποιήσουν τη λίπανσή τους, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτών των σημαντικών τεχνολογικών δεσμών στην ποιότητα των σιτηρών. Έρευνες στην Ελλάδα, που διεξήχθησαν στον πειραματικό κύκλο 2008-2010, έχουν αναδείξει τη δυνατότητα απόκτησης βιολογικού ψωμιού σιταριού και ζυμαρικών, με δείκτες ανώτερης ποιότητας. Τα αποτελέσματα της συγκομιδής που ελήφθησαν στο πειραματικό πεδίο στην Ελλάδα έδειξαν ότι ποικιλίες του είδους Triticum aestivum vulgare και ποικιλίες που ανήκουν στο είδος Triticum durum υπό εφαρμογή οργανικής λίπανση, αντέδρασαν με θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Wheat is an important crop in Greece, spread around 700,000 hectares, of which 70% of the area is cultivated with Triticum durum which is used for pasta and the rest with Triticum aestivum vulgare, which is used to produce bread and animal feed. The average yield recorded in the last decade in Greece was between 1900-300kg/ha under current varieties possibilities. 1,4% of the total area on organic wheat is produced, and these are research direction. Romania is among the largest cultivators of wheat growing approx.2 million hectares with an average 2000-3500 kg/ha (below the potential climatic conditions in the country, could have an average of approx. 6000 kg/ha. Cultivated variety and fertilization are important factors for achieving high yields recital which I conducted research in this direction.The research was conducted in parallel, Greece and Romania. In Greece research objective was to cultivate wheat brings a contribution to the ecological system, using only organic fertilizers ...
Wheat is an important crop in Greece, spread around 700,000 hectares, of which 70% of the area is cultivated with Triticum durum which is used for pasta and the rest with Triticum aestivum vulgare, which is used to produce bread and animal feed. The average yield recorded in the last decade in Greece was between 1900-300kg/ha under current varieties possibilities. 1,4% of the total area on organic wheat is produced, and these are research direction. Romania is among the largest cultivators of wheat growing approx.2 million hectares with an average 2000-3500 kg/ha (below the potential climatic conditions in the country, could have an average of approx. 6000 kg/ha. Cultivated variety and fertilization are important factors for achieving high yields recital which I conducted research in this direction.The research was conducted in parallel, Greece and Romania. In Greece research objective was to cultivate wheat brings a contribution to the ecological system, using only organic fertilizers (according to the Council Regulation (EEC) No 2092/91).In Romania, the research objectives were to help determine the structure of Greek species and varieties, looking for a way to optimize their fertilization, combining the results of these important technological links in grain quality.Research in Greece, conducted in the experimental cycle 2008-2010, has highlighted the possibility of obtaining organic wheat bread and pasta, with indicators of superior quality.The results of the harvest obtained in the experimental field in Greece showed that varieties of the species Triticum aestivum vulgare and varieties belonging to the species Triticum durum under organic fertilization, reacted with positive economic results.
περισσότερα