Έρευνα για την επίδραση οικολογικών και τεχνολογικών παραγόντων στην απόδοση και την ποιότητα του σίτου

Περίληψη

Το σιτάρι είναι μια σημαντική καλλιέργεια στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου 700.000 εκτάρια, εκ των οποίων το 70% της έκτασης καλλιεργείται με Σίτο σκληρό, Triticum durum, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και το υπόλοιπο με Σίτο μαλακό Triticum aestivum vulgare , που χρησιμοποιείται για παραγωγή άρτου και ζωοτροφών. Η μέση απόδοση που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ήταν μεταξύ 1900-300kg/στρέμμα με τις δυνατότητες των τρεχουσών ποικιλιών. Το 1,4% της συνολικής έκτασης καλλιεργείται με βιολογικό σιτάρι, το οποίο αποτελεί και μέρος της ερευνητικής κατεύθυνσης. Στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ρουμανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καλλιεργητών σίτου που καλλιεργεί περίπου 2 εκατομμύρια εκτάρια με μέσο όρο 2000-3500 kg/ha (κάτω από τις πιθανές κλιματικές συνθήκες στη χώρα, θα μπορούσε να έχει κατά μέσο όρο περίπου 6000 kg/ha. Η επιλογή ποικιλίας και η λίπανση είναι σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ως εκ τούτου η αιτιολογική σκέψη και η κατεύθυνση της δι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wheat is an important crop in Greece, spread around 700,000 hectares, of which 70% of the area is cultivated with Triticum durum which is used for pasta and the rest with Triticum aestivum vulgare, which is used to produce bread and animal feed. The average yield recorded in the last decade in Greece was between 1900-300kg/ha under current varieties possibilities. 1,4% of the total area on organic wheat is produced, and these are research direction. Romania is among the largest cultivators of wheat growing approx.2 million hectares with an average 2000-3500 kg/ha (below the potential climatic conditions in the country, could have an average of approx. 6000 kg/ha. Cultivated variety and fertilization are important factors for achieving high yields recital which I conducted research in this direction.The research was conducted in parallel, Greece and Romania. In Greece research objective was to cultivate wheat brings a contribution to the ecological system, using only organic fertilizers ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50322
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50322
ND
50322
Εναλλακτικός τίτλος
Research on the impact of ecological and technological factors on yield and quality in wheat
Cercetari privind influenta unor factori ecologici si tehnologici asupra recoltei si a calitatii la grau
Συγγραφέας
Ρούση, Βασιλική του Χρήστος
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timisoara. Facultatea de Agricultură
Εξεταστική επιτροπή
Borcean Ioan
Alexandru Salondai
Solovastru Cernea
Gherorghe David
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Αγρονομία και Επιστήμη φυτικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Σίτος σκληρός; Σίτος μαλακός; Οικολογικοί παράγοντες; Τεχνολογικοί παράγοντες; Πρωτεΐνη; Λίπανση
Χώρα
Ρουμανία
Γλώσσα
Ρουμανικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.