Μελέτη της αξιοποίησης βιομηχανικών αποβλήτων προϊόντων ζαχαροπλαστικής για τη βιοτεχνολογική παραγωγή μικροβιακών ελαίων με χρήση ελαιογόνων ζυμών

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πρώτωνυλών, που προέρχονται από υποπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων για τη βιοτεχνολογικήπαραγωγή μικροβιακού λίπους. Εξετάστηκε η πιθανή χρήση του παραγόμενου μικροβιακούλίπους ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ.Το πρώτο μέρος της διατριβής έδειξε ότι τα αλευρούχα υπολείμματα (flour-rich-waste-FRW) και τα ρεύματα υποπροϊόντων που προέρχονται από μονάδες αρτοποιίας,ζαχαροπλαστικής και αλέσεως σίτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πλήρεις πρώτες ύλεςγια την παραγωγή θρεπτικών μέσων ζύμωσης, κατάλληλες για τη σύνθεση μικροβιακώνλιπιδίων. Τα παραπροϊόντα άλεσης σίτου χρησιμοποιήθηκαν σε ζυμώσεις στερεάςκατάστασης (solid state fermentation-SSF) με το στέλεχος Aspergillus awamori για τηνπαραγωγή ακατέργαστων ενζύμων, κυρίως γλυκοαμυλάση και πρωτεάση. Τα πλούσια σεένζυμα στερεά χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την υδρόλυση των FRW προςπαραγωγή πλούσιων σε θρεπτικά μέσων ζύμωσης. Οι κλειστού τύπου υδρολύσεις, με τηνχρήσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This doctoral dissertation focused on the valorisation of renewable resources generated bythe food industry for the biotechnological production of microbial oil. Microbial oil has beenevaluated as potential feedstock for the production of biodiesel.The first part of this PhD thesis demonstrated that flour-rich waste (FRW) and by-productstreams generated by bakery, confectionery and wheat milling plants could be employed asthe sole raw materials for generic fermentation media production, suitable for microbial oilsynthesis. Wheat milling by-products were used in solid state fermentations (SSF) ofAspergillus awamori for the production of crude enzymes, mainly glucoamylase andprotease. Enzyme-rich SSF solids were subsequently employed for hydrolysis of FRWstreams into nutrient-rich fermentation media. Batch hydrolytic experiments using FRWconcentrations up to 205 g/L resulted in higher than 90% (w/w) starch to glucose conversionyields and 40% (w/w) total Kjeldahl nitrogen to free amino ni ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50076
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50076
ND
50076
Εναλλακτικός τίτλος
Study of confectionery industry waste valorization for microbial oil production via fermentation using oleaginous yeasts
Συγγραφέας
Τσάκωνα, Σοφία (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Απόστολος
Στοφόρος Νικόλαος
Κούκος Ιωάννης
Παπανικολάου Σεραφείμ
Τσιρώνη Θεοφανία
Μαντάλα Ιωάννα
Μαντζουρίδου Θεοφανία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αξιοποίηση απορριμμάτων τροφίμων; Ανάπτυξη βιοδιεγασιών; Rhodosporidium toruloides; Lipomyces starkeyi; μικροβιακό λίπος; ενζυμική λύση κυττάρων; Ζύμωση στερεάς κατάστασης; Ζύμωση ημισυνεχούς λειτουργίας; Ενζυμική υδρόλυση; Κυκλική οικονομία; ελαϊκό οξύ; Παραγωγή βιοντήζελ; Χαρακτηρισμός ιδιοτήτων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.