Έλεγχος ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου (EVOO) και επιτραπέζιας ελιάς με τη χρήση μεταβολομικών τεχνικών με τη βοήθεια φασματοσκοποίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και φασματομετρίας μάζας (MS): μελέτες ποσοτικοποίησης και ταυτοποίηση μορίων-βιοδεικτών

Περίληψη

Ο τομέας της διατροφής όσον αφορά τον άνθρωπο έχει υποστεί πολλές σημαντικές αλλαγές στο μοτίβο τους τελευταίους αιώνες. Οριμένες μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διερεύνηση του αντίκτυπου της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, από την ευεξία έως τις κληρονομικές αλλαγές στα εκφρασμένα γενετικά τοπία. Οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται σε τρόφιμα, κυρίως φυσικής προέλευσης, έχουν συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με πιθανά θετικά χαρακτηριστικά στην ανθρώπινη υγεία. Τα προϊόντα πρωτογενούς ή δευτερογενούς μεταβολισμού στα φυτικά προϊόντα ανήκουν σε χημικές τάξεις όπως πολυφαινόλες, τερπένια, στερόλες, καροτενοειδή, μέταλλα, στανόλες, αλκαλοειδή, κουμαρίνες, φλαβονοειδή και λιπαρά οξέα. Ένα ευρύ φάσμα θετικών δράσεων ως προς την υγεία έχει αποδοθεί σε αυτά, όπως καρδιοπροστατευτικό, αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, αντιβακτηριακό, νευροπροστατευτικό, ανοσορυθμιστικό και αντιφλεγμονώδες. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μεθόδων στη βιομηχανία τροφίμων επέτρεψε την ανάπτυξη μεθοδολογιώ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The field of nutrition regarding humankind has undergone numerous major pattern-shifts over the last centuries. Studies have turned their attention towards exploring the impact of nutrition on human health, from one’s well-being to heritable changes in expressed genetic landscapes. Bioactive compounds contained in food commodities, mainly of natural origin, have been greatly associated with plausible positive attributes in human health. Products of primary or secondary metabolism in plant goods belong to chemical classes like polyphenols, terpenes, sterols, carotenoids, minerals, stanols, alkaloids, coumarins, flavonoids and fatty acids. A broad spectrum of health-promoting effects has been linked with them, i.e. cardioprotective, antioxidative, anti-cancer, antibacterial, neuroprotective, immunomodulatory and anti-inflammatory. The introduction of new technologies and methods in the food industry has enabled the development of high throughput methodologies for the quality assessment o ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 3/2026)
DOI
10.12681/eadd/49073
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49073
ND
49073
Εναλλακτικός τίτλος
Quality assessment of extra virgin olive oil (EVOO) and edible olive drupes using NMR spectroscopy and mass spectrometry (MS) metabolic profiling approaches: quantification studies and identification of biomarker compounds
Συγγραφέας
Μπετεινάκης, Σταύρος (Πατρώνυμο: Εμμανουήλ)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Φαρμακευτικής. Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
Εξεταστική επιτροπή
Χαλαμπαλάκη Μαρία
Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος
Μικρός Εμμανουήλ
Schwarzinger Stefan
Μητάκου Σοφία
Ταραντίλης Πέτρος
Κωστάκης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο; Επιτραπέζια ελιά; Διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου; Φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού; Φασματοσκοπία στατιστικής ολικής συσχέτισης; Φασματομετρία μάζας (HR-ESI-MS); Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης με ανιχνευτή φωτοδιόδων; Έλεγχος ποιότητας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
6, xlvi, 264 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.