Επίδραση της συνδυαστικής χρήσης οζονισμού και φυσικών αντιμικροβιακών παραμέτρων (χιτοζάνης και αιθέριων ελαίων) στην αύξηση του χρόνου ζωής νωπού κοτόπουλου συσκευασμένου σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, υπό κενό και αέρα και συντηρούμενο υπό ψύξη

Περίληψη

Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της συνδυαστικής χρήσης οζονισμού και φυσικών αντιμικροβιακών παραμέτρων (χιτοζάνης και αιθέριων ελαίων) στην αύξηση του χρόνου ζωής νωπού κοτόπουλου, συσκευασμένου σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, υπό κενό και αέρα και συντηρούμενου υπό ψύξη (4 oC). Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η έκθεση σε αέριο όζον συγκέντρωσης 2, 5 και 10 ppm, η εμβάπτιση σε διάλυμα χιτοζάνης σε συγκεντρώσεις 0,5, 1 και 1,5 % w/v, η προσθήκη αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου σε συγκέντρωση 0,1, 0,5 και 1 %, η εμβάπτιση σε διάλυμα οξικού οξέος 1 %, η αερόβια συσκευασία, η συσκευασία υπό κενό και η συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα με σύνθεση αερίων 20% CO2/80% N2. Η μελέτη περιελάμβανε μικροβιολογική (Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα, Pseudomonas spp., γαλακτικά βακτήρια, εντεροβακτήρια και ζύμες-μύκητες), φυσικοχημική (pH και χρώμα) και οργανοληπτική αξιολόγηση (οσμή, υφή, εμφάνιση και γεύση) των δειγμάτων του κοτόπουλου. Η μεγαλύτερη ελάττωση των πληθυσμών της μικροβιολογικής ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study the combined effect of ozone (2, 5 and 10 ppm), chitosan (0.5, 1 and 1.5 % w/v), rosemary oil (0.1, 0.5 and 1%), air packaging, vacuum packaging and modified atmosphere packaging (20% CO2/80% N2) on self-life extension of fresh chicken meat stored under refrigeration was investigated.The methods used were the exposure to ozone gas concentrations of 2, 5 and 10 ppm, the immersion in chitosan solution at concentrations of 0,5, 1 and 1,5 % w/v, rosemary essential oil at concentrations of 0,1, 0,5 και 1 %, the immersion in chitosan solution 1% and air, vacuum and modified atmosphere packaging (20% CO2/80% N2). The study was based on microbiological (T.V.C., Pseudomonas spp., Lactic acid bacteria, Enterobacteriaceae spp., Yeasts and Molds), physicochemical (pH, color) and sensory (odor, texture, appearance, taste) changes occurring in leg chicken samples.The biggest reduction in the microbial population took place in the samples processed with ozone gas at concentratio ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44279
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44279
ND
44279
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of the combinational use of ozonation and natural antimicrobial parameters (chitosan and essential oils) on the increase the shelf life of fresh chicken packaged in a modified atmosphere, vacuum and air and maintained under refrigeration
Συγγραφέας
Γκέρτζου, Ιωάννα (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Δεμερτζής Παναγιώτης
Ακρίδα - Δεμερτζή Κωνσταντούλα
Μπαδέκα Αναστασία
Κούκκου Άννα-Ειρήνη
Κωνσταντίνου Ιωάννης
Χελά Δήμητρα
Σακκάς Βασίλειος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Επέκταση χρόνου ζωής; Όζον; Χιτοζάνη; Δενδρολίβανο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
268 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.