Τροποποίηση στα λιπίδια του τροφογενούς βακτηρίου Listeria monocytogenes σε απόκριση διαφόρων πειραματικών συνθηκών

Περίληψη

Το βακτήριο Listeria monocytogenes είναι διαδεδομένο σε μια ποικιλία τροφίμων και έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων δημιουργόντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Οι ικανότητες του L. monocytogenes να προσαρμόζεται σε χαμηλή θερμοκρασία, χαμηλό ρΗ, υψηλή ωσμωτική πίεση, να αντέχει παράγοντες καθαρισμού και απολύμανσης και να εκτελεί διασταυρούμενη προστασία, σε συνδυασμό με την ικανότητα να σχηματίζει βιοφίλμ, του επιτρέπουν να επικρατήσει στην κοινές τεχνικές της ασφάλειας των τροφίμων.Ο στόχος της διατριβής αυτής ήταν η αποσαφήνιση των τροποποιήσεων που επέρχονται στη λιπιδική σύσταση της μεμβράνης του βακτηρίου L. monocytogenes κατά την προσαρμογή του στις συνθήκες παρασκευής και συντήρησης τροφίμων και συγκεκριμένα, ενός εργαστηριακά παρασκευασμένου μαλακού τυριού (τύπου φέτα). Η αποσαφήνιση αυτή θα έχει ως απόρροια τη βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών προσαρμογής του παθογόνου στις δυσμενείς συνθήκες.Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι η L. monocytogenes ούσα παρούσα στο γάλα (5 lo ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Listeria monocytogenes is preσεσντ in a variety of foods and ready-to-eat products and it may generate a serious public health problem. The ability of L. monocytogenes to be adapted at low temperature, low pH, osmotic stress, to withstand cleaning and disinfection agents and to perform cross-protection, combined with its ability to form biofilms, allow it to prevail over commonly used techniques of food safety. Among the strategies undertaken by L. monocytogenes to adapt to environmental changes, modifications of membrane lipids are essential for keeping enough fluidity compatible with integrity and functionality of the membrane. The objective of the present study was to determine the changes that occur in lipid composition of the membrane of L. monocytogenes during its adaptation to the manufacture and storage of a laboratory prepared soft cheese (feta type). This will result in a deeper understanding of bacterium’s mechanisms to maintain the membrane fluidity in adverse conditions. ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44101
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44101
ND
44101
Εναλλακτικός τίτλος
Lipid modification of the foodborne bacterium Listeria monocytogenes in response to various experimental conditions
Συγγραφέας
Μπερμπέρι, Ανίτα (Πατρώνυμο: Κουϊτίμ)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Μαρκάκη Παναγιώτα
Γαλανοπούλου Κωνσταντίνα
Προεστός Χαράλαμπος
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Μαυρομούστακος Θωμάς
Λιούνη Μαρία
Σινάνογλου Βασιλία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Λιπαρά οξέα; Λιπίδια; Επιβίωση; Τυρί; Φέτα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
188 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)