To παράλογο στην ποίηση του Γιάννη Δάλλα

Περίληψη

Στόχος της εργασίας είναι να μελετηθεί το φαινόμενο του παραλόγου και η λειτουργία του στην ποίηση του Γιάννη Δάλλα, σε συνάρτηση με τα ιστορικά και λογοτεχνικά του συμφραζόμενα. Και να αναζητηθούν εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σχέση του ποιητή με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό υπερρεαλισμό._ Επίσης εξετάζεται το φαινόμενο του παραλόγου και η σχέση του με τη φιλοσοφία και τη σημειωτικά του στην τέχνη. Τέλος μελετάται η ουσιαστική προσφορά του Γιάννη Δάλλα στην ανανέωση της ποιητικής έκφρασης. Η ποίηση του Γιάννη Δάλλα προσεγγίζεται βάσει της εμπειρίας του κειμένου στο πλαίσιο της φιλολογικής μεθόδου. Έγινε σύνδεση της ποιητικής του Δάλλα με τον υπερρεαλισμό και νεοϋπερρεαλισμό με σκοπό να αναδειχθούν τα στοιχεία του παραλόγου και η λειτουργία τους στο ποιητικό σώμα, καθώς και η σχέση τους με τα ιστορικά δεδομένα και την πραγματικότητα.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the thesis is to examine the phenomenon of absurd and its function in relation to the historical and literary context within the poetry of Giannis Dallas. And to analyse the elements that indicate the relationship of the poet with the Greek and European surrealism. The phenomenon of absurd is moreover explored as well as its relationship with philosophy and its semiotic in art. The contribution of Giannis Dallas to the regeneration of poetic expression is finally examined. The poetry of Giannis Dallas is approached on the basis of the experience of the text within the literary method. The poetry of Dallas has been related to surrealism and neo-surrealism in order to highlight the element of absurd and their function in poetry as well as their relation with the historical facts and reality.

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28809
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28809
ND
28809
Συγγραφέας
Σπυροπούλου, Χρύσα (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Φιλολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Καψωμένος Ερατοσθένης
Ιλίνσκαγια Σόνια
Παπαθεοδώρου Ιωάννης
Καργιώτης Δημήτριος
Μπενάτσης Απόστολος
Κουρμαντζή Ελένη
Μικέ Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΓλώσσα και Λογοτεχνία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
198 σ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)