Η ιστορία των ιδεών μέσα από τα λογικο-φιλοσοφικά κείμενα των Ελλήνων λογίων του 18ου αιώνα: η εξέλιξη των εννοιών φύση και ύλη στα έργα των Βικέντιου Δαμοδού: Φυσιολογία Αιτιολογική (1739), Ευγένιου Βούλγαρη: Τα Αρέσκοντα τοις Φιλοσόφοις (1805), Νικηφόρου Θεοτόκη: Στοιχεία Φυσικής (1766)

Περίληψη

Κατά το 18ο αιώνα, εποχή σταθεροποίησης και ανάπτυξης του ελληνισμού, οι αλλαγές των κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικών συνθηκών διαμορφώνουν ένα νέο πολιτισμικό πλαίσιο, στο οποίο είναι δυνατή η διατύπωση νεωτεριστικών επιστημονικών ιδεών, κατά το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Στις νέες αυτές συνθήκες είναι διακριτός ο ρόλος της Εκκλησίας, των Φαναριωτών, των εμπόρων και των λογίων στη διαμόρφωση του ρεύματος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μιας τάσης, που αν και επηρεάζεται από τη δυτική σκέψη, έχει ωστόσο έναν αυτόνομο χαρακτήρα, αποτέλεσμα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και του υποκειμενικού τρόπου με τον οποίο τα αξιώματα των λογίων διαμορφώνονται. Ενώ η οικονομική ισχυροποίηση των νέων κοινωνικών στρωμάτων οδηγεί στην ωρίμανση των τάσεων αυτονόμησής τους - όπως αυτή ενδεχομένως εκφράζεται με την εθνική ιδέα- η εκπαίδευση γίνεται η κινητήρια δύναμη της υλοποίησης των στόχων τους. Η νέα γνώση, ταυτόσημη με την έννοια της προόδου, λειτουργεί ως ιδεολογικό στοιχείο των κοινωνικών ομάδων, των οποίων οι ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21643
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21643
ND
21643
Εναλλακτικός τίτλος
The history of ideas through the greek scholars' logico-philosophical texts of the 18th century: the transformation of the meaning nature and matter in the works of V. Damodos: Physiologia Aitiologiki (1739), E. Voulgaris: Ta Areskonta tois Philosophois (1805), N. Theotokis: Stoixeia Physikis (1766)
Συγγραφέας
Σούλα, Αικατερίνη
Ημερομηνία
2003
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης
Εξεταστική επιτροπή
Γαβρόγλου Κώστας
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες
Φιλοσοφία, Ηθική και Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά
Μηχανιστική σωματιδιακή θεώρηση; Χημική διερεύνηση ύλης; Πειράματα; Επαγωγή; Βοϋλιανή θεώρηση; Ανοικτά ερωτήματα δυναμικής; Σωματιδιακές εκροές; Ολλανδοί Νευτώνιοι; Πειραματική διερεύνηση ύλης; Ομοιγενή υλικά σωματίδια; Ετεροηενή υλικά σωματίδια; Φύση; Βολουνταρισμός
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
444 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)