Συμβολή στη μελέτη των επιδημιολογικών και διατροφικών παργόντων στην αιτιοπαθογένεια του καρκίνου του λάρυγγα

Περίληψη

Ο καρκίνος του λάρυγγα, αποτελεί σήμερα την συχνότερη μορφή καρκίνου στην κεφαλή και τον τράχηλο, παρόλο που η συχνότητά του σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό καρκινωμάτων σε όλα τα όργανα είναι σχετικά χαμηλή. Είναι γνωστός και αρκετά μελετημένος ο ρόλος της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του λάρυγγα. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όμως και για τον ρόλο των διαφόρων διατροφικών παραγόντων στην αιτιοπαθογένεια της νόσου. Η διατροφική επιδημιολογική μελέτη νοσοκομειακών ασθενών-μαρτύρων που πραγματοποιήσαμε έχει σκοπό την μελέτη του ρόλου των διατροφικών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη του καρκίνου του λάρυγγα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών πρόκλησης της νόσου. Μελετήθηκαν 70 ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα και 70 ασθενείς χωρίς καρκίνο του λάρυγγα ως ομάδα αναφοράς, όπου επιλέχτηκαν ασθενείς με παθήσεις που δεν σχετίζονταν με διατροφικούς παράγοντες. Η μελέτη βασίσθηκε στη συλλογή των επιδημιολογικών και ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Carcinoma of the larynx is the second most common cancer of the upper aerodigestive tract after the lung cancer and the 11th most common cancer in men. In the present study, we analyzed the role of smoking, drinking, and eating various foods in laryngeal carcino-genesis in a case-control study, in which dietary habits have been recorded using a food frequency questionnaire. Materials and methods An epidemiologic case-control study of laryngeal cancer was conducted in Greece. There were 70 patients (65 men and 5 women), with histologically verified squamous cell carcinoma of the larynx, diagnosed no longer than 1 year before the interview, in the Department of Otolaryngology of Athens University. Controls were 70 subjects (64 men and 6 women) selected from hospitalized patients, in the same time period, without neoplastic conditions or other diseases that are related to diet, smoking or alcohol consumption. Both cases and controls were interviewed face to face by the same person. The qu ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/16180
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/16180
Εναλλακτικός τίτλος
Epidemiologic factors and dietary habits in Laryngeal carcinogenesis
Συγγραφέας
Μάνου - Βασιλείου, Ανδριάννα
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Χειρουργικής. Κλινική Α' Ωτορινολαρυγγολογική Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Αθηνών
Εξεταστική επιτροπή
Μπαστούνης Ηλίας
Σακάς Δαμιανός
Μπράμης Ιωάννης
Φερεκύδης Ελευθέριος
Τζαγκαρουλάκης Αντώνιος
Σέγγας Ιωάννης
Νικολόπουλος Θωμάς
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Κλινική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος λάρυγγα; Επιδημιολογία; Διατροφή; Αλκοόλ; Κάπνισμα; Επαγγέλματα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
176 σ., εικ., ευρ.