Structure and functional properties of non-digestible polysaccharides from different cereal cultivars

Περίληψη

Εξετάστηκε η δομή και η σύνθεση απομονωθέντων αραβινοξυλανών (AX) από ελληνικά άλευρα σίτου που ποικίλουν στην αρτοποιητική τους ικανότητα. Παρατηρηθήκαν μεγάλες διαφορές στο μοριακό βάρος, στην αναλογία αραβινόξη/ξυλόζη, στην περιεκτικότητα του φερουλικού οξέος, και των μη-, των διπλο- και των μονο- υποκαταστημένων υπολειμμάτων ξυλόζης. Επιπλέον, η πολύ υψηλή τιμή της αναλογίας trans/cis φερουλικό οξύ, που βρέθηκε στις απομονωμένες αραβινοξυλάνες, υπογραμμίζει την επίδραση των καλλιεργητικών συνθηκών στα μοριακά χαρακτηριστικά αυτών των πολυσακχαριτών. Χρησιμοποιώντας 2D NMR φασματοσκοπία ήταν εφικτό να προσδιοριστεί η αλληλουχία των κορυφών συντονισμού (1H και 13C) των μεμονωμένων υπολειμμάτων μονοσακχαριτών και να διευκρινιστεί η δομή τους, παρά την εκτενή επικάλυψη ορισμένων εξ’ αυτών. Οι διαφορές στις φυσικοχημικές ιδιότητες των διαλυμάτων αραβινοξυλανών, όπως οι κρίσιμες τιμές συγκεντρώσης (c* και c **), το ιξώδες, η ψευδοπλαστική ροή και η δυνατότητα πήξης, δεν μπορούν να εξηγηθ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The structure and composition of arabinoxylans (AX) from different flours of Greek wheat cultivars of varying bread-making quality were examined. There were notable differences in molecular weight, arabinose-to-xylose ratios, ferulic acid content, and the un-, di-, and mono-substituted xylose residues among the arabinoxylan isolates. Furthermore, the relatively high amount of trans to cis ferulic acid content may reflect the effect of cultivation conditions on the molecular characteristics of the arabinoxylans. Using 2D NMR spectroscopy it was feasible to identify the spin sequence of individual monosaccharide residues and elucidate their structure, despite the extensive overlapping of 1H and 13C resonances. Differences in the solution behavior of arabinoxylans such as the critical concentration values (c* and c**), viscosity, shear thinning properties as well as the gelling ability could not be fully explained by differences in molecular size and structure of the isolated polysacchari ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23701
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23701
ND
23701
Συγγραφέας
Σκεντή, Αντριάνα (Πατρώνυμο: Πύρρος)
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική
Εξεταστική επιτροπή
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Κιοσέογλου Βασίλης
Γερασόπουλος Δημήτριος
Λαζαρίδης Χαράλαμπος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Ματσούκας Νικήτας
Μοσχάκης Θωμάς
Λέξεις-κλειδιά
Αραβινοξυλάνες σίτου; β-γλυκάνη κριθαριού; Μοριακό βάρος; Πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός; Μη ενζυμική πηκτωματοποίση; Ποιότητα αλεύρων σιτηρών; Ρεολογία ζυμαριού; Ποιότητα ψωμιού
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xxiv, 202 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)