Παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης από υποπροϊόντα οινοποιίας και ζυθοποιίας

Περίληψη

Ο τομέας τροφίμων είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία τεράστιας ποσότητας απορριμμάτων και υποπροϊόντων, που εκτιμάται περίπου 95 έως 98 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Συγκεκριμένα οι οινολάσπες, που αποτελούν το 2 με 6% του συνολικού όγκου του οίνου, είναι πλούσιες σε αιθανόλη, τρυγικό οξύ, κύτταρα ζύμης, σύμπλοκα πολυσακχαριτών, πολυφαινόλες και ανόργανη ύλη. Το συγκεκριμένο απόβλητο αποτελεί πρόκληση για τις χώρες όπου η οινοποίηση κατέχει καίρια θέση στην οικονομία τους, καθώς η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση του, είναι υψίστης σημασίας. Ο συνολικός όγκος οινολάσπης που παρήχθη παγκοσμίως το 2023, ανέρχεται στα 10,32 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Ο στόχος της συγκεκριμένης διατριβής είναι η ενδελεχή μελέτη της δυνατότητας του βακτηριακού στελέχους Komagataeibacter sucrofermentans DSM 15973 να συνθέσει βακτηριακή κυτταρίνη αξιοποιώντας ως υπόστρωμα άνθρακα τα υποπροϊόντα εννιά διαφορετικών ελληνικών ερυθρών και λευκών ποικιλιών στεμφύλων καθώς και τα υποπροϊόντα ζυθοποιίας. Μέσω προ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The food sector is responsible for generating a huge amount of waste and by-products, estimated at around 95 to 98 million tonnes per year. In particular, the lees, which make up 2 to 6% of the total volume of the wine, are rich in ethanol, tartaric acid, yeast cells, polysaccharide complexes, polyphenols and inorganic matter. This specific waste is a challenge for countries where winemaking occupies a key position in their economy, as its effective management and utilization is of the utmost importance. The total volume of lees produced worldwide in 2023 amounts to 10.32 million hectoliters. The objective of this thesis is the thorough study of the ability of the bacterial strain Komagataeibacter sucrofermentans DSM 15973 to synthesize bacterial cellulose utilizing as a carbon substrate the by-products of nine different Greek red and white grape varieties as well as the brewery by-products. Through carefully controlled batch fermentations, carried out in Hestrin-Schramm (HS-glucose) c ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 3/2026)
DOI
10.12681/eadd/56127
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56127
ND
56127
Εναλλακτικός τίτλος
Production of bacterial cellulose from winemaking and brewing by-products
Συγγραφέας
Καραμπίνη, Χαρούλα (Πατρώνυμο: Σωτήριος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Ιατρού Ερμόλαος
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Μαυρομούστακος Θωμάς
Προεστός Χαράλαμπος
Δασενάκη Μαριλένα
Ντουρτόγλου Ευθαλία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Εφαρμοσμένη χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Oινοποιητικά υποπροϊόντα; Zυθοποιητικά υποπροϊόντα; Bακτηριακή κυτταρίνη; Kυκλική οικονομία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.