Παραγωγή θρεπτικών συστατικών υψηλής αξίας από βυθισμένη καλλιέργεια του Pleurotus ostreatus

Περίληψη

Η προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού στα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, καθώς και η αύξηση του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα αυξήσουν τις απαιτήσεις σε τρόφιμα και θα μειώσουν την ποιότητα των τροφίμων. Επιπλέον, η συνεχής συρρίκνωση της γεωργικής γης και η μείωση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων θα μπορούσαν να εμποδίσουν στο μέλλον τόσο την καλλιέργεια πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σιτηρών όσο και την ιχθυοκαλλιέργεια, οδηγώντας σε μείωση των κύριων πηγών πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή. Η ανάγκη για εύρεση νέων πηγών θρεπτικών συστατικών φαντάζει πιο κρίσιμη από ποτέ. Η βιοτεχνολογία, ιδιαίτερα η μικροβιακή και η βιομηχανική βιοτεχνολογία, θα μπορούσαν να προτείνουν μεθόδους ελεγχόμενης καλλιέργειας μικροοργανισμών που μπορούν να αποτελέσουν πηγές βιομάζας με υψηλή θρεπτική αξία. Εκτός από τους ήδη γνωστούς μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή, μπορούν να απομονωθούν νέα στελέχη και να διερευνη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The predicted increase in population up to 9 billion by 2050, as well as the increase in the number of malnourished people, especially in developing countries, could increase the food demands and decrease the food quality for consumers. Moreover, the ongoing shrinking of agricultural land and decreasing global water resources could hinder both the cultivation of rich-in-nutrient crops and animal fish farming in the future, leading to a decrease in the main protein sources used in human nutrition. The need for the scientific community to find new nutrient sources is more crucial than ever before. Biotechnology especially microbial and industrial biotechnology could find the way, with the capability to establish methods of controlled cultivation of microorganisms which can be sources of biomass with high nutritional value. Except for already-known microorganisms used in human nutrition, new strains can be established and new ways to cultivate them could be introduced. This thesis is a pr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 3/2026)
DOI
10.12681/eadd/56072
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56072
ND
56072
Εναλλακτικός τίτλος
Production of high-value nutritional ingredients by submerged fermentation of Pleurotus ostreatus
Συγγραφέας
Μπακρατσάς, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Καταπόδης Πέτρος
Σταμάτης Χαράλαμπος
Παυλίδης Ιωάννης
Αφένδρα Αμαλία-Σοφία
Παραμυθιώτης Σπυρίδων
Γιαβάσης Ιωάννης
Ξηρός Χαρίλαος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΒιομηχανική Βιοτεχνολογία ➨ Τεχνολογίες βιοδιεργασιών
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Βιοτεχνολογία και Εφαρμοσμένη μικροβιολογία
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Μυκοπρωτεΐνη; Βιοαντιδραστήρες; Pleurotus ostreatus; Αμινοξέα; Αγροτοβιομηχανικά απόβλητα; Παραγοντικός σχεδιασμός; Πρωτεομική ανάλυση; Υγρή βυθισμένη καλλιέργεια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.