Η ασφάλεια τροφίμων μέσα από το πρίσμα του δικαιώματος στο περιβάλλον, του δικαιώματος στην υγεία και της προστασίας των καταναλωτών

Περίληψη

Αντικείμενο της εργασίας είναι το ζήτημα της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων μέσα από το πρίσμα του δικαιώματος στο περιβάλλον, του δικαιώματος στην υγεία και στην προστασία των καταναλωτών. Ειδικότερα, εξετάζεται η αλληλεπίδραση του κλάδου των τροφίμων, σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας με το δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία και στην προστασία των καταναλωτών. Γι’ αυτό η μελέτη χωρίζεται σε τρία (3) μέρη. Αρχικά εξετάζεται η ασφάλεια των τροφίμων σε συνάρτηση του δικαιώματος σε ένα υγιεινό και οικολογικά ισόρροπο περιβάλλον (Πρώτο Μέρος), εν συνεχεία το δικαίωμα στην υγεία σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων (Δεύτερο Μέρος) και εν κατακλείδι η προστασία των καταναλωτών μέσω της υγιεινής ασφάλειας των τροφίμων (Τρίτο Μέρος).

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The subject of the work is the issue of food safety and hygiene through the lens of the right to the environment, the right to health and consumer protection. In particular, the interaction of the food industry, at all stages of the agri-food chain, with the right to environmental protection, health and consumer protection is examined. That is why the study is divided into three (3) parts. First, food safety is examined in relation to the right to a healthy and ecologically balanced environment (Part One), then the right to health in relation to food safety (Part Two) and finally consumer protection through health safety of food (Third Part).
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 2/2026)
DOI
10.12681/eadd/55904
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55904
ND
55904
Εναλλακτικός τίτλος
Food safety through the lens of the right to the environment, the right to health and consumer protection
La sécurité alimentaire à travers le prisme du droit à l’environnement, du droit à la santé et de la protection des consommateurs
Συγγραφέας
Γκέτσιου, Δήμητρα (Πατρώνυμο: Αλέξιος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Νομικής. Τομέας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης
Εξεταστική επιτροπή
Πικραμένος Μιχαήλ
Κουτούπα Ευαγγελία
Πρεβεδούρου Ευγενία
Συμεωνίδης Ιωάννης
Γώγος Κωνσταντίνος
Μαντζούφας Παναγιώτης
Μαθιουδάκης Ιάκωβος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΝομική Επιστήμη ➨ Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά
Ασφάλεια τροφίμων; Δίκαιο του περιβάλλοντος; Δημόσιο δίκαιο της υγείας; Προστασία των καταναλωτών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.