Σύγχρονες μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης αφλατοξινών στην καλλιέργεια του κελυφωτού φυστικιού

Περίληψη

Οι αφλατοξίνες (Β1, B2, G1, G2) είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών οι οποίες παράγονται κυρίως ως προϊόντα του δευτερογενούς μεταβολισμού των μυκήτων Aspergillus section Flavi. Οι μύκητες αυτοί εντοπίζονται στη φύση ως σαπροφυτικοί αλλά και ως παρασιτικοί, ως εκ τούτου ανιχνεύονται σε μεγάλο εύρος φυτικών και ζωικών προϊόντων, τόσο προσυλλεκτικά όσο και μετασυλλεκτικά. Έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται σε πληθώρα υποστρωμάτων και η διαχείρισή τους δεν αποτελεί απλό διακύβευμα λόγω της σταθερότητάς τους. Παρουσιάζουν έντονη καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο, γονοτοξική, και τερατογόνο δράση προκαλώντας χρόνια ή οξεία τοξικότητα στον άνθρωπο και τα θηλαστικά. Τα κελυφωτά φιστίκια, που θεωρούνται ένας από τους πιο εύγευστους και διατροφικά άριστους ξηρούς καρπούς, μολύνονται συχνά από τοξικογόνα στελέχη Aspergillus section Flavi τα οποία παράγουν αφλατοξίνες. Η μόλυνση από αφλατοξίνες αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης των κελυφωτών φιστικιών παγκοσμί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Aflatoxins (B1, B2, G1, G2) are mycotoxins mainly produced as products of the secondary metabolism of Aspergillus section Flavi fungi. These fungi are found in nature as saprophytes, as well as parasites, therefore they are detected in a wide range of plant and animal products both at pre-harvest and post-harvest level. They have the ability to colonize a variety of substrates and their management is not a simple issue, due to their stability. They have a strong carcinogenic, mutagenic, genotoxic, and teratogenic effect, causing chronic or acute toxicity to humans and mammals.Pistachios, that are considered to be one of the most delicious and nutritious nuts, are often contaminated by toxigenic Aspergillus section Flavi strains, which produce aflatoxins. Aflatoxin contamination is one of the most important causes of qualitative and quantitative degradation of pistachios around the world. Consequently, in Europe the current legislation has set a maximum limit of 12 μg/kg of aflatoxin B1 ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50083
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50083
ND
50083
Εναλλακτικός τίτλος
Modern methods of integrated management of aflatoxins in pistachio nuts cultivation
Συγγραφέας
Καμινιάρης, Μιχαήλ (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών των Φυτών. Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
Εξεταστική επιτροπή
Τσιτσιγιάννης Δημήτριος
Παπλωματάς Επαμεινώνδας
Καραογλανίδης Γεώργιος
Μενκίσογλου Ουρανία
Κίντζιος Σπυρίδων
Χατζηβασιλείου Ελισάβετ
Χατζηπαυλίδης Ιορδάνης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Αγρονομία και Επιστήμη φυτικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Κελυφωτά φιστίκια; Αφλατοξίνες; Βιολογική αντιμετώπιση; Χημική καταπολέμηση; Μοντέλο πρόβλεψης; Βιοαισθητήρας; Ζύμες; Βακτήρια; Μη-τοξικογόνος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.