Βελτίωση της παραγωγής του ελαιολάδου και παραγωγή νέων προϊόντων με τον εμπλουτισμό του με δευτερογενείς μεταβολίτες φυτικής προέλευσης

Περίληψη

Πραγματοποιήθηκε συνδυαστική μελέτη για να προσδιοριστεί η επίδραση της προσθήκης υγρού εκχυλίσματος φύλλων ελιάς, απονέρων ελαιουργείων ή νερού δικτύου κατά τη μάλαξη, στην ποιοτική και ποσοτική σύσταση του φαινολικού κλάσματος, στην αντιοξειδωτική δράση και στις παραμέτρους ποιότητας του ελαιολάδου. Τα πειράματα έγιναν σε ημιβιομηχανική κλίμακα σε ελαιουργείο ψυχρής έκθλιψης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Η χρήση απονέρων και εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς έδωσε ελαιόλαδα με μεγαλύτερη συγκέντρωση ολικών φαινολών και υψηλότερη περιεκτικότητα σε παράγωγα ελευρωπαΐνης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι μπορούν να ανοιχθούν καινούργιοι δρόμοι για τη βελτίωση της ελαιουργικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, δοκιμάστηκε σε βιομηχανική κλίμακα ο εμπλουτισμός του ελαιολάδου σε βιοενεργές ενώσεις κατά την ελαιουργική διαδικασία. Ώριμες ελιές της ποικιλίας χονδρολιά Χαλκιδικής χρησιμοποιήθηκαν για την παραλαβή ελαιολάδου σε ελαιουργική μονάδα εξοπλισμένη με φυγοκεντρικό διαχωριστή τρι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Α combined study was performed in order to determine the effect of olive leaf aqueous extract (OLE), olive mill waste water (OMWW) or water addition during the malaxation step on total phenolic content (TPC), antioxidant activity, composition and quality parameters of olive oil. The experiments were carried out at a semi-industrial scale in a cold extraction olive oil mill. The use of OMWW and OLE resulted in oils with a higher TPC, antioxidant activity and oleuropein derivatives content. Τhe oil obtained using OLE presented higher organoleptic attributes. Τhe results of the research were encouraging, showing possible new ways towards improving the olive oil extraction procedure. Thus, we attempted to produce olive oil enhanced in bioactive phenolic components in an industrial scale. Mature olives were processed in an industrial olive oil mill equipped with a 3-phase decanter. Water was added to the decanter at a 1:2 water to paste ratio. Olive mill waste water was used to replace the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44361
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44361
ND
44361
Εναλλακτικός τίτλος
Enhancement of olive oil quality and development of new products by enrichment with plant secondary metabolites
Συγγραφέας
Κυριτσάκης, Κωνσταντίνος (Πατρώνυμο: Απόστολος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γερασόπουλος Δημήτριος
Γούλα Αθανασία
Μοσχάκης Θωμάς
Μουρτζίνος Ιωάννης
Μπλέκας Γεώργιος
Λάζαρη Διαμαντώ
Μαγιάτης Προκόπιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Ελαιόλαδο; Φαινόλες; Αντιοξειδωτική δράση; Βιολειτουργικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
183 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)