Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής και βιολογικής δράσης αυτοφυών λαχανευόμενων φυτών και εδώδιμων μυκήτων από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Περίληψη

Στην περιοχή της Μεσογείου έχει παρατηρηθεί χαμηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα απόκαρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, φαινόμενα τα οποία έχουν αποδοθεί στα χαρακτηριστικά τηςπαραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Από λίγες μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύεται ότιανάμεσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής είναι και η κατανάλωση άγριωνλαχανικών και σε μικρότερο βαθμό μανιταριών. Ορισμένα από τα παραπάνω είδη είναι γνωστά γιατις φαρμακολογικές τους ιδιότητες στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά δεν έχουν ερευνηθεί ακόμηαρκετά ως προς την αντιοξειδωτική και θεραπευτική τους δράση. Επίσης, δεν είναι γνωστός οπιθανός ρόλος των ουσιών στην πρόληψη κάποιων ασθενειών όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσειςκαι ο καρκίνος. Η συνεισφορά των πολυφαινολικών συστατικών που περιέχουν τα άγρια λαχανικάκαι τα μανιτάρια στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, με καταστολή των ενεργών ειδώνοξυγόνου, υποδηλώνει την ευεργετική δράση τους στην υγεία. Εν τούτοις, οι αντιοξειδωτικές καικυτταροτοξικές ιδιότητ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the Mediterranean area has been observed a low morbidity and mortality rate caused bycardiovascular diseases and cancer, these phenomena attributed to the features of the traditionalMediterranean diet. From a few made studies, it is demonstrated that among the special features ofthis diet is the consumption of wild greens, and mushrooms to a lesser degree. Some of these areknown for their pharmaceutical properties in traditional medicine, but their antioxidant and curativecapacity has yet to be sufficiently studied. Furthermore, the possible role of their substances in theprevention of some cardiovascular diseases and cancer is unknown. The contribution of thepolyphenols contained in the wild greens and mushrooms in the organism’s antioxidant defense byscavenging the reactive oxygen species indicates their beneficial effects to health. However, theantioxidant and cytotoxic properties of edible wild greens and mushrooms have not beenextensively studied, even though there is suspicion ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/37758
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37758
ND
37758
Εναλλακτικός τίτλος
Comparative study of the antioxidant and biological action of wilde edible plants and fungi from the Northern Pindos National Park
Συγγραφέας
Βασδέκης, Ευστάθιος (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας. Εργαστήριο Βιοχημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λέκκα Μαρία-Ελένη
Σάββας Δημήτριος
Αλμπάνης Τριαντάφυλλος
Νάκος Γεώργιος
Σακαρέλλου Μαρία
Μάνος Γεώργιος
Καριπίδης Χαράλαμπος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αντιοξειδωτική δράση; Κυτταροτοξική δράση; Αποπτωτική δράση; Άγρια λαχανικά; Μανιτάρια; Πισεταννόλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxvi, 475 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)